Ολοκλήρωση εργασιών
21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών
«ΟΡΓΩΝΟΥΜΕ-ΟΡΓανΩΝΟΥΜΕ»

«Ένα καινοτόμο Συνέδριο»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=yIDvEH86S9Q

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών "ΟΡΓΩΝΟΥΜΕ-ΟΡΓανΩΝΟΥΜΕ" ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου έπειτα από τρείς ημέρες γεμάτες γνώση, καινοτομία, εκπαίδευση και συν-εργασίες.


Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Π.Ε.Ν.Α., το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.&Τ.


Με θέμα την αγροτική επιχειρηματικότητα και μέσα από πρωτοπόρες διαδικασίες και μεθόδους εκπαίδευσης για τον αγροτικό κόσμο, αυτή τη φορά οι νέοι και επαγγελματίες γεωργοί είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο.
Σε μια διαφορετική τελετή έναρξης που κήρυξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, για πρώτη φορά οι νέοι αγρότες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να διεκδικήσουν πειστικές απαντήσεις.


Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.&Τ κ. Δημήτρης Ιατρίδης, βρέθηκε στο βήμα και απάντησε ευθέως και ένα προς ένα, τα δύσκολα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν ε συνέπεια σε ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο.


Στις επόμενες μέρες του συνεδρίου και αξιοποιώντας τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του "The Ranch" στο Σοφικό Κορινθίας, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την αγροτική επιχειρηματικότητα, να αναπτύξουν μέσα από βιωματικά σεμινάρια τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, να ενημερωθούν για τα φλέγοντα θέματα της φορολογίας, των εξαγωγών και των αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ συμμετείχαν και σε τέσσερις διαγωνισμούς όπου μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της κινητροδότησης έμαθαν τη σημασία της συνέπειας και του επαγγελματισμού, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Πλατινένιος, αλλά και ουσιαστικός χορηγός για την άρτια ολοκλήρωση του συνεδρίου ήταν η Haifa Ν.Α. Ευρώπης.
Οι νικητές των δραστηριοτήτων επιβραβεύθηκαν από την Μινέρβα Ελαιουργική Α.Ε., που ήταν ο Χρυσός Χορηγός του Συνεδρίου.
Την τελετή λήξης του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

 

 

Άρθρο του προέδρου του Κέντρου Αγροτικής Επιειρηματικότητας με τίτλο "Ποιές είναι οι προτεραιότητες της γεωργίας μας" που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Κάντε κλικ στην πα'ρακάτω εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο

Ακολουθεί το κείμενο του άρθρου:

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής γεωργίας


Του Σπύρου Καχριμάνη*

Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες είναι ένα κρατίδιο στην Καραϊβική με πληθυσμό 120.000 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός γεωργίας Saboto Caesar ανακοίνωσε το "πρόγραμμα αγροτικών στόχων 2014" το οποίο περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα: Αύξηση 20% στην παραγωγή λαχανικών, αύξηση 10% στην παραγωγή μελιού, αύξηση των εξαγωγών μπανάνας κατά 15%, δημιουργία ενός πάρκου θερμοκηπίων μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, εφαρμογή νέας στρατηγικής μάρκετινγκ για τα λαχανικά, παροχή τεχνικής στήριξης σε 2000 γεωργούς, κ.α.

Αντίστοιχα αγροτικά προγράμματα συντάσσουν όλα τα σοβαρά υπουργεία γεωργίας, όχι όμως και το Ελληνικό. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των αγροτικών προγραμμάτων είναι πώς έχουν την μορφή προγραμματισμού και στοχοθεσίας που ακολουθεί κάθε σύγχρονος παραγωγικός οργανισμός. Δηλαδή, έχουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους και ένα σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επανασχεδιασμού.

Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το κεντρικό έλλειμμα του Ελληνικού υπουργείου γεωργίας, το οποίο ποτέ δεν έθεσε παραγωγικούς και εμπορικούς στόχους, ποσοτικά και ποιοτικά μετρημένους.

Προϋπόθεση για να τεθούν οι σωστοί στόχοι σε έναν παραγωγικό οργανισμό, είναι η γνώση της αγοράς και ο εντοπισμός των τμημάτων που αυτός μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.

Είναι γνωστό, ότι η παγκόσμια αγορά τροφίμων χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση των επιχειρήσεων λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, στην Ε.Ε. οι αγοραστές αγροτικών προϊόντων είναι 110 γραφεία! Αυτό καθορίζει όλη τη στρατηγική στοχοθεσίας στον αγροτικό τομέα. Αυτά τα 110 γραφεία ("buying desks") είναι μεγάλες και οργανωμένες εμπορικές οντότητες που συγκεντρώνουν τη ζήτηση και την διαχειρίζονται συγκεντρωμένα έναντι της διάσπαρτης προσφοράς των γεωργών.

Η προσμέτρηση της τεράστιας συγκέντρωσης της αγοράς τροφίμων στη συλλογιστική για τον αγροτικό τομέα, είναι σημαντικό ζήτημα για δύο λόγους. Αφενός γιατί αναδεικνύει ότι η κατακερματισμένη προσφορά που χαρακτηρίζει την Ελληνική γεωργία είναι θνησιγενής (ανεξαρτήτως προϊόντων), και αφετέρου διότι αποδεικνύει ότι σε ένα τόσο οργανωμένο σύστημα, η στρατηγική δεν μπορεί να επαφίεται σε μικρές μονάδες (κάθε γεωργό), αλλά πρέπει να χαράσσεται, στους βασικούς άξονες, από το κράτος.

Αυτά τα μεγάλα ζητήματα οφείλουν να αναδειχθούν, να κατανοηθούν και να υιοθετηθούν από όλους τους μετέχοντες στην αγροτική συζήτηση, αλλά κυρίως από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να κατανοήσει, ότι α) είναι υπεύθυνη να χαράσσει στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και β) η στρατηγική πρέπει να έχει μετρήσιμους ποσοτικούς, ποιοτικούς και χρονικούς στόχους.

Εφόσον υιοθετηθούν τα ανωτέρω, στην αρχή οφείλουμε να παράγουμε αυτά που ξέρουμε με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο και στη συνέχεια να συζητήσουμε για διαφοροποίηση σε άλλες αγορές ή άλλα προϊόντα.

Επιπλέον, πρέπει να μάθουμε να δημιουργούμε οικονομίες κλίμακας και να αυξάνουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω ισχυρών συνεταιρισμών. Όλα τα κράτη με σοβαρή αγροτική πολιτική, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ισχυρούς συνεταιρισμούς. Οι προϋποθέσεις αυτές έγκεινται σε κανόνες ελέγχου της διαφθοράς και σε κίνητρα. Στην Ελλάδα και τα δύο αυτά στοιχεία λείπουν. Όχι μόνον δεν υπάρχει έλεγχος της διαφθοράς στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά αντίθετα αφέθηκαν να γίνουν θερμοκοιτίδες της.
Επομένως, οι προτεραιότητες για την Ελληνική γεωργία είναι ένα συγκεκριμένο μείγμα που περιλαμβάνει: α) μετρήσιμους στόχους, αξιολόγηση, επανασχεδιασμό, β) ισχυρούς συνεταιρισμούς.

Πάνω απ' όλα αυτά βέβαια, τίθεται στην παρούσα ιστορική συγκυρία, η αποκατάσταση της νομιμότητας και η πάταξη της διαφθοράς από το γεωργικό σύστημα. Οι τεράστιες απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις που συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα, καθώς οι κλέφτες έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα, πρέπει να αποκαλυφθούν. Είναι γνωστές σε όλες τις αγροτικές κοινωνίες και όσο το πολιτικό σύστημα τις καλύπτει, τόσο οι Έλληνες αγρότες νιώθουν ότι είναι μάταιο να προσπαθήσουν, αφού είναι βέβαιο ότι πάλι οι επιτήδειοι θα βγουν κερδισμένοι.

Αν λοιπόν θέλουμε να θέσουμε κάποια προτάγματα για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Ελληνική γεωργία, πρέπει να ξεφύγουμε από τα χιλιοειπωμένα σλόγκαν περί "ποιοτικών προϊόντων" και να υιοθετήσουμε νέα που να αγγίζουν και να ενεργοποιούν την πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών, οι οποίοι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από κοινή λογική και δικαιοσύνη.

* Ο Σπύρος Καχριμάνης είναι πρόεδρος του "ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" www.kaep.gr

Στρατηγικής σημασίας ήταν η φετινή συμμετοχή της ελληνικής γεωργίας στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού «Καλύτερος Νέος Αγρότης» στην ημερίδα με τίτλο «Ελληνική γεωργία οι συντελεστές της αλλαγής» που διοργάνωσαν η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ και το ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Money Show 2013.

«Αποκοπήκαμε από την ιστορική γνώση. Εξοβελίσαμε τα μέσα και τις διαδικασίες που θα μας έκαναν ευφυείς κοινωνίες και θα φάμε άγονο ξερό χώμα»

Με αφετηρία την παραγωγική κρίση της χώρας, ένα διαφορετικό βιβλίο για την Ελληνική γεωργία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου, με στόχο να αντιπαραθέσει στην κενότητα της «εικονικής» ανάπτυξης, την πραγματικότητα της παραγωγής.

Ο Σπύρος Καχριμάνης Πρόεδρος του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας μιλάει στην Πόπη Τσαπανίδου για τα αγροτικά μπλόκα, τις επιδοτήσεις και την ανάγκη στρατηγικού σχεδίου για την ελληνική γεωργία.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού συνεδρίου «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρηση σου». Το Κ.Α.Ε.Π. πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα «Βασικές αρχές της αγροτικής επιχειρηματικότητας» όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εφαρμόσουν τις βασικές θεωρητικές κατευθύνσεις του μάνατζμεντ πάνω στα δικά τους πραγματικά επιχειρηματικά προβλήματα.

 

Money Show, 21-12-13, Hilton

 

To ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ διοργανώνουν στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money Show 2013, ημερίδα με θέμα «Eλληνική γεωργία: οι συντελεστές της αλλαγής», το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, 12.00 – 14.00 στην αίθουσα Θάλεια Ι.

Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

To Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας προσφέρει εκπαίδευση και υποστήριξη σε νέους και επαγγελματίες αγρότες. Ο στόχος του ΚΑΕΠ είναι η διαμόρφωση μιας κοινής αγροτικής κουλτούρας με όραμα, ηθικές αξίες και επαγγελματισμό.

Επικοινωνία

Address
113 Demokratias str.
Pyrgella
Argos
21 200

27510 61114

[email protected]

Εγγραφή στο newsletter:

JoomShaper